Питання щодо військовополоненних та цивільних заручників +38 095 931 00 65 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber)

Тофік Абдулгазієв

27 / 01 / 2021

Засуджений до 12 років колонії суворого режиму (вирок від 12 травня 2022 року) за звинуваченням у нібито участі у діяльності терористичної організації (ч. 2 ст. 205.5 КК РФ) 

Тофік Абдулгазієв народився 19 червня 1982 року в Узбекистані, у місті Самарканд. У Крим його родина повернулася* в 2000 році. За освітою Абдулгазієв — автослюсар-газівник, але працював не за спеціальністю. Одружений, має чотирьох дітей: 18-річного сина та трьох дочок віком 18, 13 та 8 років.

Після окупації Криму він став активістом громадської організації «Кримська солідарність» та допомагав дітям кримських політв’язнів у проєкті «Кримське дитинство». Також передавав продукти незаконно ув’язненим у СІЗО, відвідував судові засідання, приходив підтримати земляків під час обшуків у їхніх будинках.

4 травня 2017 року в будинку Тофіка відбувся перший обшук. Тоді він залишився на свободі. Після повторного обшуку 27 березня 2019 року Абдулгазієва заарештували за необґрунтованими звинуваченнями — «участь у діяльності терористичної організації».

«Пів року мене тримали в камері (у Ростові-на-Дону — прим.ред), де було безліч тарганів та щурів. Я дуже турбувався за свою сім’ю: як вони почуваються, чи не зліг хто з них із хворобою серця. За пів року нас почали по одному, по двоє перевозити до Криму, до Сімферопольського СІЗО. Мене посадили до камери, де було приблизно двадцять людей, а місць у ній було на 14. Шестеро людей спали: хто — стоячи, хто на підлозі, а потім мінялись. У цій камері було дуже багато клопів, тіла всіх мешканців були у виразкових пухирях. Коли я туди зайшов, просто жахнувся. Це справжні тортури. Усі хворі, усі мали високу температуру. Від укусів клопів у багатьох діагностували зараження крові. Камера в жахливому стані, словами це не передати», — розповідав Тофік Абдулгазієв під час виголошення останнього слова в суді.

Вирок йому винесли тільки 12 травня 2022 року, Абдулгазієва засудили до 12 років колонії суворого режиму.

Коаліція правозахисних організацій України визнає Абдулгазієва Тофіка особою, позбавленою свободи через політичні мотиви.

Довідково: «Хізб ут-Тахрір» — ісламська організація, дозволена в Україні та більшості європейських і світових держав, але заборонена в Росії. Це мирний релігійний рух, якому російське законодавство безпідставно приписує екстремістсько-терористичні наміри. З 2014 року в окупованому Криму 101 людину звинуватили в нібито участі в цій організації. Здебільшого це кримськотатарські активісти, які висловлювали протест проти окупації Криму.

* Примітка: 18–21 травня 1944 року радянська влада насильнильно депортувала з Криму приблизно 430 тисячі кримських татар у віддалені регіони північного Передуралля і республік Середньої Азії. За різними даними під час переселення загинуло від 27% до 46% людей. Родини нинішніх політв’язнів — нащадки тих, хто пережили геноцид кримськотатарського народу та змогли повернутися на історичну Батьківщину.

Поділитись

Вибір редакції

Ще Хроніки