Питання щодо військовополоненних та цивільних заручників +38 095 931 00 65 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber)

Рустем Емірусеїнов

2 / 02 / 2021

17 років позбавлення волі (вирок від 3 листопада 2020 року ст.205.5 ч.1 КК рф)

У 1989 році родина Емірусеїнових повернулась* з Узбекистану до Криму. Рустему було 10 років. Після 9 класів кримськотатарської національної школи ім. І. Гаспринського він вступив до Червоногвардійського приватного чоловічого ліцею. Згодом поїхав навчатись на історичному факультеті Стамбульського університету,

У Рустема є дружина та двоє дітей. До арешту він був приватним підприємцем у сфері торгівлі. Також Емірусеїнов активно допомагав землякам — відвідував суди, приїзджав на обшуки та виходив з одиночними пікетами.

14 лютого 2019 року Рустем був заарештований за ч.1 ст. 205.5 КК рф («організація діяльності терористичної організації»).

«Ми як фігуранти справи, наші захисники та всі, хто присутні на цих засіданнях, бачимо, що причетність до так званого тероризму будується лише на припущеннях і здогадах. Насправді ж немає жодних фактів, які прямо чи опосередковано могли б підтвердити нашу причетність до тероризму чи терористичної діяльності. І таких, як ми, яким загрожують величезні терміни не за реально скоєні злочини, а за погляди та думки, певні життєві принципи, яким навчає нас наша релігія, тут дуже багато. Здебільшого це хлопці з Кавказу. І в них цю «причетність» до тероризму вибивають тортурами. А суди їх не чують. Вони лише виконують наказ, даний згори…», — писав Рустем у одному із листів, знаходячись за ґратами.

3 листопада 2020 року було оголошено обвинувальний вирок — Емірусеїнова засудили до 17 років колонії строго режиму. Наразі він утримується в російській колонії в Саратовській області.

Коаліція правозахисних організацій України визнає Рустема Емірусеїнова особою, позбавленою волі з політичних мотивів.

Довідково: «Хізб ут-Тахрір» — ісламська організація, дозволена в Україні та більшості європейських і світових держав, але заборонена в росії. Це мирний релігійний рух, якому російське законодавство безпідставно приписує екстремістсько-терористичні наміри. З 2014 року в окупованому Криму 101 людину звинуватили в нібито участі в цій організації. Здебільшого це кримськотатарські активісти, які висловлювали протест проти окупації Криму.

* Примітка: 18–21 травня 1944 року радянська влада примусово депортувала з Криму приблизно 430 тисяч кримських татар у віддалені регіони північного Передуралля і республік Середньої Азії. За різними даними під час переселення загинуло від 27% до 46% від загальної кількості депортованих кримських татар. Родини нинішніх політв’язнів — нащадки тих, хто пережили геноцид кримськотатарського народу та змогли повернутися на історичну Батьківщину.

Поділитись

Вибір редакції

Ще Хроніки