Питання щодо військовополоненних та цивільних заручників +38 095 931 00 65 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber)

2353 звернення надійшли на «гарячу юридичну лінію» КримSOS

2 / 02 / 2023

Фахівці «гарячої юридичної лінії» КримSOS отримали 2253 звернення від людей, які постраждали від агресії росії проти України. Про це повідомила юристка КримSOS Анастасія Калініна.

«Одне із найбільш поширених питань за час роботи «гарячої юридичної лінії» КримSOS – це встановлення юридичного факту народження дитини на окупованій території. За 2022 рік адвокати КримSOS подали до судів 243 заяви щодо встановлення факту народження дітей в окупованих Криму та на частині Херсонщини. Половина з них вже отримала позитивні рішення», — розповіла Анастасія Калініна.

Наразі жителі тимчасово окупованих територій можуть отримати документи про підтвердження фактів народження та смерті тільки через суд. Держава лише розробляє механізм адміністративної процедури. Крім того жителі тимчасово окупованої Херсонищни, теоретично, отримавши медичну довідку про народження, можуть звернутися до будь-якого РАЦСу на підконтрольній території для отримання свідоцтва. Однак, лише за умови, якщо видана лікарнею довідка — державного зразка.

Нещодавно КримSOS публікувала роз’яснення юристів щодо найпоширеніших проблем внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Фахівці пояснили механізми отримання довідки ВПО та допомоги на проживання, оформлення української пенсії, адміністративних послуг жителями окупованих територій, встановлення факту народження та виїзду до України через треті країни.

Фахівці «гарячої юридичної лінії» КримSOS надають допомогу за номерами +380962240123 для дзвінків Україною та світом та +380952775355 у Viber, Signal, Telegram, WhatsApp. Вони працюють із 9:00 до 18:00 з понеділка до п’ятниці, у суботу за номерами можна надсилати повідомлення в месенджерах.

Поділитись

Вибір редакції

Ще Новини