Питання щодо військовополоненних та цивільних заручників +38 095 931 00 65 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber)

Рефат Алімов

29 / 01 / 2021

8 років позбавлення волі в колонії суворого режиму (вирок від 12 листопада 2019 року за ст. 205.5 УК рф ч.2,  ст. 30 УК рф ч.1; ст. 278 УК рф).

Рефат Алімов — наймолодший з усіх політв’язнів Криму. На момент арешту йому було лише 24 роки. 28 жовтня цього року Рефату виповниться 32 роки.

Він народився в місті Душанбе, Республіка Таджикистан, його родина повернулася* до Криму в 1992 році. Після школи навчався в Українсько-російському вищому гуманітарному економічному коледжі на курсі «Комп’ютерні технології та нові програмні засоби». А згодом Рефат закінчив Кримський республіканський коледж за професією «Слюсар із ремонту автомобілів».

Алімов працював торговим представником. Не був одружений, але мав двох старших сестер та племінників, яким приділяв багато часу.

16 квітня 2016 року в будинку Рефата пройшов обшук, після чого його затримали за необґрунтованим обвинуваченням за ст. 205.5 КК рф ч.2 («Участь у діяльності терористичної організації»), ст. 30 КК Росії ч.1 і ст. 278 КК росії («Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»).

«День обшуку 16 квітня 2016 року в мене завжди перед очима, ніби це було вчора. Розгублені очі сина, якого розбудили силовики, важко забути. На годиннику було 6 годин ранку. Працювали силовики за тим самим сценарієм, обшук проводився із численними порушеннями законодавства, поняті прийшли з перегаром. Протокол обшуку я не підписала, — розповідала мама політв’язня Еміне Люманова, — Я розуміла в той момент, що все, що відбувається рано чи пізно закінчиться волею Аллаха, але мені як мамі дуже важко було усвідомлювати, що мій син, моя гордість, моя опора буде під арештом у сфабрикованій кримінальній справі…».

12 листопада 2019 року в Південному окружному військовому суді у місті Ростов-на-Дону винесли обвинувачувальний вирок фігурантам ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» — Алімова засудили до 8 років колонії суворого режиму.

Коаліція правозахисних організацій України визнає Рефата Алімова особою, позбавленою свободи із політичних мотивів. Amnesty International визнала його бранцем совісті. 

Довідково: «Хізб ут-Тахрір» — ісламська організація, дозволена в Україні та більшості європейських і світових держав, але заборонена в Росії. Це мирний релігійний рух, якому російське законодавство безпідставно приписує екстремістсько-терористичні наміри. З 2014 року в окупованому Криму 101 людину звинуватили в нібито участі в цій організації. Здебільшого це кримськотатарські активісти, які висловлювали протест проти окупації Криму.

* Примітка: 18–21 травня 1944 року радянська влада насильнильно депортувала з Криму приблизно 430 тисячі кримських татар у віддалені регіони північного Передуралля і республік Середньої Азії. За різними даними під час переселення загинуло від 27 % до 46 % людей. Родини нинішніх політв’язнів — нащадки тих, хто пережили геноцид кримськотатарського народу та змогли повернутися на історичну Батьківщину.

Поділитись

Вибір редакції

Ще Хроніки