Питання щодо військовополоненних та цивільних заручників +38 095 931 00 65 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber)

Асан Яніков

2 / 02 / 2021

15 років позбавлення волі (вирок від 18 березня 2022 року)

Після закінчення школи Асан Яніков отримав роботу на будівництві. Чоловік неодружений, хоча мріяв про сім’ю, піклувався про батьків, щиро допомагав своїм землякам. У 2017 році Асан виходив на одиночний пікет, протестуючи проти переслідування за національною та релігійною ознакою вКриму.

З 27 березня 2019 року він перебуває в СІЗО за звинуваченнями в причетності до організації «Хізб ут-Тахрір». Звинувачується за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь в діяльності терористичної організації»). 

У вересні 2020 року в Янікова загострилися проблеми зі здоров’ям, він не може нормально їсти. Різкі болі з’явилися, коли він перебував на експертизі в психіатричній лікарні. Там йому відмовилися надати медичну допомогу, перервавши експертизу лікарі відправили чоловіка назад у СІЗО.

Довідково: «Хізб ут-Тахрір» — ісламська організація, дозволена в Україні та більшості держав світу, але заборонена в росії. Це мирний релігійний рух, якому російське законодавство безпідставно приписує екстремістсько-терористичні наміри. У Криму приблизно 200 осіб обвинувачені в нібито участі в цій організації. Здебільшого це кримськотатарські активісти, які висловлювали протест проти окупації Крим

Поділитись

Вибір редакції

Ще Хроніки