Питання щодо військовополоненних та цивільних заручників +38 095 931 00 65 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber)

Арсен Джеппаров

29 / 01 / 2021

7 років позбавлення волі в колонії суворого режиму (вирок від 12 листопада 2019 року за ч. 1 ст. 30 ст. 278 КК та ч. 1 ст. 205.5 КК рф), 17 квітня 2023 року вийшов на волю 

32-річний Арсен Джеппаров за освітою кухар 5-го розряду, офіціант 3-го розряду, кондитер 3-го розряду. У 2012 році був призваний до армії. Після служби працював за своєю спеціальністю на сезонній роботі на Гурзуфській набережній. 

Пізніше Арсен влаштувався кочегаром до шкільної котельні, за сумісництвом закінчив курси оператора газової котельні. Щоб утримувати свою сім’ю він підробляв на будівництві. Арсен одружений і має доньку Евеліну.

За місяць до затримання на роботу до Джеппарова прийшли співробітники ФСБ. Арсена схиляли до співпраці з окупантами. Він мав свідчити за вказівками силовиків на інших політв’язнів, а у разі відмови йому пригрозили таким самим затриманням.

Арсен відмовився і його звільнили з роботи.  Другим попередженням стало затримання чоловіка на трасі у місті Ялта співробітниками ФСБ та позбавлення його прав.  

18 квітня 2016 року, рано вранці до будинку Джеппарових увірвалися співробітники силових структур. Обшук проходив із грубими порушеннями. Тоді, крім дочки Евеліни, сім’ї гостювали племінники 4, 9 і 12 років. Усе відбувалося за їхньої присутності. 

12 листопада 2019 року в Південному окружному військовому суді у м. Ростов-на-Дону Арсена Джеппарова засудили до 7  років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Коаліція правозахисних організацій України визнає Арсена Джеппарова особою, позбавленою свободи із політичних мотивів. Amnesty International визнала його в’язнем совісті.

17 квітня 2023 року минув семирічний термін ув’язнення Арсена Джеппарова. Його випустили з колонії, яка розташовується у російському місті Салават у Башкортостані. Чоловіка зустрів Эдем Семедляев, який супроводжуватиме Джеппарова до Криму.

«Настав цей день — я звільнився. Зараз ми перебуваємо біля виправної колонії №16. Дуже радий був побачити братів, коли вийшов з дверей. Не передати зараз емоції за сім років. Це відчуття дуже хвилююче, дуже переживаю. Тепер чекатимемо на свободі інших», — прокоментував Арсен Джеппаров своє звільнення.

Довідково: «Хізб ут-Тахрір» — ісламська організація, дозволена в Україні та більшості європейських і світових держав, але заборонена в Росії. Це мирний релігійний рух, якому російське законодавство безпідставно приписує екстремістсько-терористичні наміри. З 2014 року в окупованому Криму 101 людину звинуватили в нібито участі в цій організації. Здебільшого це кримськотатарські активісти, які висловлювали протест проти окупації Криму.

* Примітка: 18–21 травня 1944 року радянська влада насильнильно депортувала з Криму приблизно 430 тисячі кримських татар у віддалені регіони північного Передуралля і республік Середньої Азії. За різними даними під час переселення загинуло від 27 % до 46 % людей. Родини нинішніх політв’язнів — нащадки тих, хто пережили геноцид кримськотатарського народу та змогли повернутися на історичну Батьківщину.

Поділитись

Вибір редакції

Ще Хроніки