Вопросы касающиеся военнопленных и гражданских заложников +38 095 931 00 65 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber)

Едем Асанов

12 / 10 / 2018

Мабуть, одразу хвилюватися не було причин: Едемові було 25, він був неконфліктним і веселим хлопцем, який брав участь в жодних політичних рухах, захоплювався спортом і музикою. Зрештою, після роботи він міг поїхати до друзів чи ще кудись. Але за два дні до його зникнення викрали Ісляма Джеппарова і Джевдета Іслямова. А Едем, активний користувач соцмереж, востаннє був онлайн 29 вересня о 6:40.

Минув майже тиждень і до поліційного відділку в Євпаторії звернулися перелякані батьки, чиї діти під час гри на території закинутого євпаторійського санаторію знайшли повішане мертве тіло. Це було 6 жовтня. І це виявився Едем.

Біля повішеного лежала передсмертна записка, в якій було написано про те, що це його особистий вибір – він просив нікого в тому, що сталося, не звинувачувати. Та чи була це Едемова записка? Його сестра не може в це повірити – він був завжди веселим і позитивним хлопцем, який до цього не виявляв жодних ознак депресії чи пригнічення. Він жив своєю музичною групою, все видавалося оптимістичним.

В записці було написано про якусь серйозну хворобу, з якою він не міг жити далі. Що дивує найбільше, родина і близькі друзі не мали жодного уявлення про це. І, що робить цю трагедію ще тривожнішою, – похорон відбувся вже наступного дня: родина, окрім сестри, запекло переконували, що це дійсно було самогубство. Вони не дозволили подивитися на тіло правозахисникам. І це їхній вибір, та хіба вони ані на мить не замислилися про невідповідність Едема ще вранці 29 вересня до того, що він буцімто написав того ж дня ввечері? Водночас, його сестра і друзі в цьому не так впевнені – вони не вірять в те, що Едем міг заподіяти собі смерть.

Останній штрих, який лишає цю історію без відповідей: 22 вересня, за тиждень до зникнення Едема, було оприлюднено список підозрюваних у «справі українських терористів» – нібито причетні до терористичного угрупування, до якого нібито належав і режисер Олег Сенцов. У списку був «Е. Асанов».

Чи дійсно це було самогубство, попри те, що найближчі люди в це вірити відмовляються? А чи це був злочинний промах російських силовиків, які у своєму винищуванні вигаданих терористів переплутали своїх жертв?

Поділитись

Вибір редакції

Еще Хроники