Вопросы касающиеся военнопленных и гражданских заложников +38 095 931 00 65 (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber)

Юнус Машаріпов

29 / 01 / 2021

Сам Юнус Машаріпов говорив, що з 2014 року займався правозахисною діяльністю, «повідомляючи організаціям про порушення прав дітей, інвалідів, пенсіонерів».   

27 вересня 2017 року Юнус Машаріпов був затриманий за підозрою у виготовленні та зберіганні вибухівки (ст. 223.1 і ст. 222.1 Кримінального Кодексу РФ). 29 вересня рішенням де-факто суду він був поміщений під варту. Згідно досьє правозахисного центру «Меморіал», ФСБ Росії стверджує, що Юнус Машаріпов виготовив два саморобних вибухових пристрої, за допомогою яких планував підпалити ліс на території Ялти щоб дестабілізувати соціально-політичну обстановку в регіоні. Крім того, за версією ФСБ, Машаріпов незаконно придбав димний порох і зберігав його в гаражі. 

Юнус Машаріпов визнав себе винним у перші дні попереднього слідства. У випуску новин російського телеканалу «Севінформбюро» говориться, що в листопаді 2016 року Машаріпов був завербований співробітниками СБУ України через посередництво представника Меджлісу, а також було показано відео, на якому Машаріпов дає свідчення проти себе.  

Пізніше Юнус Машаріпов неодноразово заявляв, що дав свідчення під тортурами. Радіо Свобода стверджує, що володіє текстом заяви Машаріпова, в якій він пише, що 27 вересня 2017 року на нього напали невідомі. Його побили, а потім доставили в будівлю управління ФСБ в Ялті. Там Машаріпова допитували про часті поїздки на материкову частину України. Після цього його почали бити і катувати електричним струмом, в результаті чого він був змушений себе обмовити.  

13 листопада 2018 року підконтрольний РФ Ялтинський міський суд засудив Машаріпова до чотирьох років колонії, визнавши його винним за обома статтями. Згідно з інформацією «Меморіалу», Машаріпов, ймовірно, уклав досудову угоду зі слідством. 

Поділитись

Вибір редакції

Еще Хроники